Zon-op-dak project

Zon-op-dak project

Century Aluminum Vlissingen B.V. en Zeeuwind tekenen overeenkomst

Century Aluminum Vlissingen B.V. en Zeeuwind werken samen om een grote PV‐installatie te realiseren op de daken van Century Aluminum te Ritthem. Met een vermogen van 3,5 MWp is dit het grootste zon-op‐dak project voor Zeeuwind tot nu toe en één van de grootste van de provincie Zeeland. De PV-installatie moet ruim 3GWh aan elektriciteit gaan opwekken. 

Al sinds 2019 zijn Zeeuwind en Century Aluminum Vlissingen in gesprek over verduurzaming. Ondertussen wordt er naast de zonne-installatie ook gekeken naar de
mogelijkheden voor windenergie.

Vorig jaar op 21 september ondertekenden Century Aluminum Vlissingen B.V. en
Zeeuwind een overeenkomst voor de realisatie van een groots zon-op-dak project. Na
de ondertekening zijn Zeeuwind en de Saman Groep gestart met de engineering van
het project. Deze is succesvol afgerond waardoor er nu gestart kan worden met de
installatie van het zonnedak.

“Het realiseren van een zon‐op‐dak project is een tijdrovende en specialistische klus” vertelt Jochem Compiet. “Als Zeeuwind helpen we ondernemers met hun verduurzamingsambities. We geven advies en ontzorgen de ondernemer in het hele proces van aanvraag van subsidies tot realisatie en exploitatie van de zonne‐installatie.”

“Century Vlissingen werkt graag en prettig samen met Zeeuwind aan diverse projecten die onze duurzaamheidsvisie ondersteunen. Mede door de expertise van Zeeuwind kunnen wij onze energietransitie versnellen en werken aan onze toekomstvisie om CO2 arme anoden te produceren tegen een concurrerende prijs.” aldus Robert Quak. 

De materialen zijn besteld en in het eerste kwartaal 2023 start de bouw van het zonnedak. De zonne-installatie, met een omvang van 3,58MWp, gaat ruim 3GWh aan elektriciteit opwekken. Dat is omgerekend energie voor zo’n 1000 huishoudens. Voor Century Vlissingen is dit 20% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte.